wtorek, 22 marca 2016

Gluten - szkodliwy? a może potrzebny?



Od kilku lat panuje moda na dietę bezglutenową. Czy ma ona pełne uzasadnienie? Czy gluten szkodzi? 


Otóż nie. Gluten może być szkodliwy dla około 1% populacji cierpiącej na schorzenia z nim związane. Są to osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję glutenu oraz posiadające alergię na ten składnik żywności. Można go spotkać przede wszystkim w nasionach zbóż. Popularność stwierdzenia, że gluten szkodzi wszystkim wzięła się z książki napisanej przez australijskiego profesora Petera Gibsona w 2011 roku. Stwierdził on, że gluten może powodować problemy żołądkowe nawet u 1/3 społeczeństwa, jednak szybko wycofał się tych słów. Niemniej jednak na niewinnym glutenie zapadł wyrok. Niektórzy twierdzą, że gluten odpowiada za nadwagę, ale badania pokazały, że sam gluten nie tuczy, ale inne składniki występujące razem z nim już mogą, chociaż występują one także w produktach bezglutenowych.
Czy spożywacie produkty zawierające gluten czy nie, pamiętajcie o bilansowaniu diety, bo niedobór pewnych elementów w naszym organizmie jest tak samo niebezpieczny jak ich nadmiar.

Źródła:
zdjęcie- strefawod.pl
www.poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz